Project Over en Weer van de Heemkundekringen

Bij de ontwikkeling van Zonneweide De Blauwe Poort zijn afspraken gemaakt met Heemkundekring De Lange Vonder, Erthepe en de Kommanderij Gemert om de verhalen en gebeurtenissen en de rijke cultuurhistorie in het natuurgebied zichtbaar te maken voor bewoners en bezoekers. Met het bedrag dat De Blauwe Poort beschikbaar heeft gesteld kunnen de Heemkundekringen een aantal projecten van projectplan Over en Weer uitvoeren.

De eerste stap is al gezet in oktober 2021. Toen heeft de Heemkundekring namelijk twee grenspalen in Boerdonk neergezet: De Kerveheesterpaal aan de Lakerweg en de Tiendpaal geleden op de hoek van de Boerdonksedijk en de Pastoor van Schijndelstraat. De palen geven de grenzen aan zoals die vroeger waren.

Voor de komende tijd liggen nog een vijftal plannen klaar. Zo probeert De Lange Vonder om een monument te plaatsen op de grens van Lieshout, Erp en Beek en Donk bij Boerdonk waar tot de jaren zestig een veerpont over het kanaal ging. Ook gaan ze aan de slag met het aanleggen van een ommetje, dat zoveel mogelijk langs de oude loop van de Boerdonkse Aa stroomt. Daarbij wil de heemkundekring een reconstructie doen van een steenoven en een prieel en kijkt ze naar het herstel van de landweer.


Deel op: